
 

International Ruling for Athletes Choosing Representation of Countries: 

 

The exact regulations on this one which are: 

  

Book 3 

 

Article 18. Any player having played in a main official competition of FIBA for a national 

team for which he is eligible is considered as having chosen the national team of that country, 

with the exception of cases provided for under articles 3-23 and 3-33. 

  

Article 22: A player who has played in a main official competition (see article 2-2) before 

reaching his seventeenth birthday may play for a national team of another country if both 

national member federations agree; in the absence of an agreement the Secretary General 

decides 

  

Article 23: A player who has played in a main official competition of FIBA (see article 2-2) 

after having reached his seventeenth birthday may not play for a national team of another 

country. However, in exceptional circumstances the Secretary General may authorize such a 

player to play for the national team of his country of origin if he is ineligible to play for such 

a country according to this article 3-23 and if this is in the interest of the development of 

basketball in this country. An administrative fee as stipulated in article 3-339 and decided by 

the Secretary General is payable to FIBA 

   

Basically, if they play before the age of 17, and then you and the other NF agree to allow the 

change, it can happen. Once they reach 17 and play it is a lot harder and would require a case 

as to why the switch takes place. Every case is treated individually though – so no criteria as 

such on what would be required to allow the change to occur post age 17. 

  

 

 
 


